15 Most Important HTML Interview Questions & Answers [2020]

Tim Berners Lee, the father of HTML, has introduced this language to the world, and now it is one of the most widely used programming languages for developing web pages. Thus, it brings several opportunities and lucrative jobs, as the demand for HTML is unending. If you are wondering where to start first, we bring you HTML Interview Questions and Answers that would help you crack those tough job interviews.

As HTML is a versatile language and has evolved over the years, there are several areas where it can be applied, for example:

  • If you are planning to become a full-fledged professional web designer and developer, you must learn HTML and CSS.
  • You create a website from scratch with HTML and also customize an existing web page with HTML.
  • If you want to boost a website’s performance and speed, you need to know some techniques in HTML.
  • With HTML as a basis, you can learn other related technologies such as JavaScript, PHP, or Angular with ease.
  • HTML is useful in the gaming development arena and provides a rich user experience.

Along with the ones mentioned above, more project ideas can be executed with thorough learning of the technology.

Do you know the job prospects and salary offered to HTML developers? check out the HTML developer salary in India. Your HTML learning is showcased in your interview and how you answer the HTML interview questions asked to you.

With the scope of jobs in consideration, we have prepared a list of these top 10 HTML interview questions and answers to help you succeed in your interviews. It is the first step of preparation, and you will gain an insight into the type of questions that are asked. As a bonus, we have also listed five additional HTML interview questions and answers for fueling your preparation mode!

So, without any further delay, let’s have a look at them.

HTML Interview Questions & Answers

1. What is HTML?

Answer:

HTML is the abbreviation for Hypertext Markup Language. It is the typical documents’ markup language for developing web pages to display on the web browser.

The extensions used to save HTML pages are .html and .htm.

2. What is a Tag in HTML?

Answer:

In an HTML page, tags used are to place the content and format the pages. They always defined between (<) and (>) symbols. For example, <h1>text</h1>.

An opening tag must be preceded with a closing tag and indicated with a ‘/’ symbol.

A tag instructs the browser to format the HTML. Tags have many uses, such as changing the appearance of text, displaying a graphic, or linking another page.

Read: HTML Developer Salary in India: For Freshers & Experienced

3. What is the key difference between HTML Elements and Tags?

Answer:

This is one of the most asked HTML interview questions.

HTML Elements

The sections of the web page, such as a paragraph, an image, or a link is an element, and an element has a certain way of execution. For example, the link is used to be clicked, and the text boxes can be used to input text.

HTML Tags

HTML elements communicate with the browser how to represent the text and become HTML tags when enclosed within angular brackets <>.

4. If you want to display some HTML data in a table in tabular format, which HTML tags will you use?

Answer:

The HTML has a specific tag, i.e., the table tag to display data in tabular form. Below is the list of the HTML tags used to display data in tabular form in HTML:

Tag

Description

<table>

For defining a table.

<caption>

For mentioning a caption to the table.

<tr>

For defining a row in a table.

<td>

For defining a cell in a table.

<th>

For defining a header cell in a table.

<tbody>

For grouping the body’s content in a table.

<col>

For specifying the column properties for each column of the table.

5. What are Attributes in HTML?

Answer:

An additional attribute is given to each tag to alter the behavior of the tag. Attributes are defined directly after the tag name, inside the angular brackets. They appear in opening tags and can never appear in closing tags.

For example:

You can define an attribute for the <input> tag, such as a text field, checkbox, radio button, or many more ways.

Also Read: Javascript Interview Questions

6. What is an Anchor tag in HTML?

Answer:

An anchor tag is used to link two sections, web pages, or website templates in HTML.

Its format is:

<a href=”#” target=”link”></a>

Where ‘href’ is an attribute of the anchor tag used to identify the sections in a document, the ‘link’ is defined in the target attribute, which is to be linked.

7. What are Lists in HTML?

Answer:

HTML lists are used to group a set of related items in lists. It is defined with an <li> tag.

Some commonly used HTML lists:

  • Ordered List (HTML tag: <ol>)
  • Unordered List (HTML tag: <ul>)
  • Description List (HTML tag: <dl>)
  • Menu List (HTML tag: <menu>)
  • Directory List (HTML tag: <dir>)

8. Define HTML Layout.

Answer:

An HTML web page is arranged in a specific layout (format). Here are the sections of an HTML webpage to specify the different parts of a webpage:

Source

The primary sections of the layout are:

  • Header to define a document or a section header.
  • Main content where the entire web page content is included.
  • Footer to define a document or a section footer.

There are also sections such as articles and the navigation bar that are the parts of a layout.

Learn more: Top 10 Fun CSS Project Ideas & Topics For Beginners

9. What are Forms in HTML?

Answer:

Forms are used to collect the user information when they are filled, and details are provided to save into the database.

Source

10. What is the Use of Comments in HTML?

Answer:

Comments are used in an HTML document to make important notes and help developers mention any modification to be incorporated afterward. They are not displayed in the browser when the code is executed. A comment is always written in between the ‘—‘ symbol at the beginning and end of the angular brackets.

Syntax:

<!—‘Comment’ !–>

Five Additional HTML Interview Questions and Answers

11. What is HTML5?

Answer:

HTML5 is the improved HTML version released in 2014 by the World Wide Web consortium. Nowadays, every employer wants to put this as one of the HTML interview questions.

It has set forth the following new characteristics to be learned by professionals:

  • DOCTYPE declaration: To declare the HTML document type to instruct the web browser about the markup language.
  • Main: The main tag defines the primary section in the document related to the central content of a document with a <main> tag.
  • Section: It is used to define specific sections in a document such as a chapter, header, footer, or any other section, and is specified with the <section> tag.
  • Header: The header tag defines the title or heading of a document or its section. It is specified with the <header> tag.
  • Footer: The footer tag defines the section of a document that contains information such as copyright or author’s information. It is designated with the <footer> tag.
  • Article: The article tag represents an independent or self-contained part of the content of a document with the tag <article>.

12. What is Semantic HTML?

Answer:

Semantic HTML is one style of coding, where the tags convey the meaning of the text. HTML uses semantics to reinforce the semantics or purpose of the content.

For Example:

<b> </b> and <i> </i> tags which are used to bold and italic statements in HTML are replaced with <strong></strong> and <em></em> tags in semantic HTML. 

This is because they represent formatting and provide no meaning or structure.

13. What is an Image Map?

Answer:

An Image map lets you link different web pages with a single image. It is represented with the <map> tag. Every employer expects the applicant to know about this, and this has been one of the most commonly asked HTML interview questions.

14. Why is the Embed Tag Used in HTML?

Answer:

An Embed Tag is used for including a Video or Audio in an HTML Document. A source of audio or video file to be displayed on the webpage is defined within an Embed tag as:

<EMBED> Source </EMBED>.

15. What is a ‘Marquee’ Tag in HTML?

Answer:

You can put scrolling text with a Marquee tag. With the help of this tag, an image or text can be scrolled up, down, left, or right.

The text which is scrolled is defined within the <marquee>……</marquee> tag.

Also Read: Full Stack Interview Questions

Conclusion

We have tried our best to get you well equipped with HTML concepts presenting ‘10+5’ HTML interview questions in this article with the hope that they will help you in your interview preparations.

For more knowledge on HTML, you can find the carefully crafted upGrad’s PG Diploma in Full-stack Software Development designed for working professionals, including 500+ hours of rigorous training, 9+ projects and assignments, practical hands-on projects, and job assistance with top firms.

Prepare for a Career of the Future

UPGRAD AND IIIT-BANGALORE'S PG DIPLOMA IN FULL STACK SOFTWARE DEVELOPMENT
Enroll Today

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×