Top 13 Financial Analyst Interview Questions & Answers

Preparing for an interview can be nerve-wracking because you’re never sure what might hit you during the actual process. So, it pays to know about the potential questions that you might have to answer. Most interviewers base their selection criteria on KSAO, i.e., your Knowledge, Skill, Ability, and Other characteristics. Financial analyst interview questions unveil whether you are tailor-made for the job profile or not. 

As a candidate, the interviewer will ask you general, behavioural, and technical questions. They ask each question to determine a particular characteristic, even the simplest one. Answering with confidence is the key, given that your answers are factual and logical. We have compiled a few questions and their proper answers to make your life easier, followed by some bonus tips to take your performance to the next level. 

General & Behavioral Questions

1. What made you choose the role of a financial analyst for your career?

The interviewer asks such questions to understand your career plans and inner drive. Tell them about your background and what established your interest in this field. 

Example: Financial analysis requires a curious and detail-oriented person, and I happened to be both of those. In addition to that, I always helped my peers by managing finances, and now I intend to do it on a larger scale. 

2. What do you consider one of your greatest strengths? 

Knowledge of oneself is the highest form of knowledge, so you can get creative here and describe one of your greatest strengths that could be useful to their company. 

Example: “I believe that critical thinking paired with immediate action is one of my greatest strengths. I learned this as a child when I started playing chess because looking at a position from all angles is vital in chess, and you need to master time control for speed chess. Fortunately, this ability helped me beyond chess and became a valuable asset in my career. 

3. How do you handle a situation where you notice inconsistencies in a company’s finances? 

Such questions help to examine your quick wit and your potential to solve dilemmas. Whenever you answer such questions, keep your answers ethical and influential. 

Example: “In a situation where I notice mishandling or miscalculations, I first cross-check to identify any potential fault. If I find any inconsistencies, I attempt to correct the situation. In case I’m unable to address the problem, I escalate the issue to my supervisors.”

More such questions:

  • Why did you choose to apply to our company instead of others?
  • What is your next step after becoming a financial analyst?
  • Do you believe you have any weaknesses? If yes, have they ever affected your 

Professionalism? 

  • What would you do in your first month of employment? 
  • Do you operate better alone or with a team?
  • Tell us about one of your most successful projects. 

Technical Questions 

1. What factors do you consider when analyzing as a financial analyst? 

Ans: Analysing a few important factors is helpful when handling data because businesses differ in their operations, core values, and objectives.

  • Decisions that can affect the stock price.
  • The factors affecting financial strategies, choices, and decisions can be a product/target audience/customer segment.
  • The effect of financial decisions on key value drivers.
  • Take note of the right opportunities supported by capital and revenue.
  • Streamlining of finance requirements and making a business effective.
  • Impact of business on the current working capital and the risk exposure.

2. What is the difference between ‘cash flow’ and ‘free cash flow’? 

Ans: ‘Cash flow’ helps to determine the net cash inflow that comes from financing, investing, operating, and other business activities. However, ‘free cash flow’ is the remaining amount available after investing and cash operating, which shows the business’s current value. In addition, ‘free cash flow’ includes Net Working Capital and capital expenditures which the investors use to define business valuation. 

3. What are the types of valuation techniques?

Ans: The valuation and calculation of stocks or businesses use mainly three types of valuation techniques. 

  • Precedent transactions: Useful in understanding the transactional value of a business by comparing it with another recently sold company. 
  • Comparable company analysis: Used in comparing the worth of two businesses to find out the current by implementing EBITDA, P/E. 
  • DCF analysis: Helps to foresee future cash flows. 

4. What do you know about ‘cost accountancy’? 

Ans: Cost accountancy is a type of managerial accounting used to derive a company’s total cost of production by using variable costs. These variable costs are taken from every step of the production, along with leased expenses and fixed costs. 

5. What is the crucial difference between a ledger and a journal?

Ans: All the financial transactions are recorded in the Journal for the first time, whereas a ledger is one particular account taken from a journal. We can say that journals play a vital role in creating the ledger. Therefore, the accuracy of the ledger depends upon the Journal. Ensuring the data entered in the Journal is correct, cross-checking the work distribution, and meeting the standards for all accounts are a few ways to avoid faulty ledgers. 

6. What evaluation metric would you use to analyse our company’s stock, and why? 

Ans: Line charts are preferable when you want to keep track of daily movements. Bar charts would help track the highs and lows of stock price, while point charts are helpful to evaluate stock momentum. 

7. Is it possible for a positive cash flow to co-exist with financial trouble in a company?

Ans: Yes, and this can be seen in two scenarios. In the first one, a company has substantial revenues, but the future forecasts indicate a drop in revenue. In the second scenario, if a company keeps delaying their payable and continues to sell off their inventory, it will likely show positive cash flow. 

8. What does a ‘cash flow statement’ look like?

Ans: First, we calculate the total cash from three significant cash flow statements, i.e., financing activities, investing activities, and operating activities. Further, we add the opening cash balance and explain all significant adjustments which will give us our total change in cash. 

9. Why is a cash flow statement important? 

Ans: A cash flow statement is essential because it gives us an estimate of the available free cash flow. It not only provides data about a firm’s liquidity status but also outlines its ability to change cash flows in the future. These pointers become essential in predicting the company’s ability to expand and prosper in the future. 

10. Describe how you would handle a company’s budgeting process. 

Ans. A reasonable budget is realistic yet profitable. It has buy-in from all business sections and allows a margin of error. A budget always relies on the company’s overall strategic planning. If one plans a budget, they must include all the departments and make it a repetitive process. One can also use ‘zero-based, but the technique you use relies more on business. However, a key factor is to create a flexible budgeting calendar that is easy for everyone to follow. 

Bonus Tips To Ace Your Interview

  • Interact: Most people take the backseat in an interview and only answer questions. If you want to show interest in the company, ask a few questions that a potential financial analyst would ask if hired. This will open the lines of communication between you and the potential employer. 
  • Express: Look at the interview as an opportunity to express your ambitions and keep your answers authentic. A candidate that stands out is the one who brings something new to the table, and the only thing never seen before is ‘you’! So do not shy away from bringing out your personality.
  • Research: Do your homework and analysis about the company, read the ‘about,’ ‘vision,’ or “goal’ sections on their websites. Go through their mission statement to know about their fundamental values and use that information during your interview.
  • Practice: Last but not least, practice your tonality and potential answers for basic questions. Besides knowing your subject inside out, you must also learn to be confident, which comes with practice.

Specialize In Finance 

Suppose you have wandered here out of curiosity and feel tempted to know how you can become a financial analyst. In that case, we recommend checking out Our Master of Business Administration Programs. Their program lasts for 18 months and offers a specialization in finance and five other subjects. 40,000+ learners are already engrossed in the curriculum to learn from a top-notch faculty of industry leaders. 

The program offers 20+ industry projects, four projects that last over a month, and 40+ live sessions. You learn about project evaluation, financial risk assessment, working capital management, and accounting statement. This is an excellent opportunity to collaborate with students around the world while interacting with expert mentors. 

Conclusion

Review all the questions once and rehearse a few answers alone to get a picture of what you will be saying in the interview. Set realistic expectations for yourself and understand that a well-prepared candidate knows their subject like the back of their hand. Find subtle ways to plug in any additional skills or knowledge you have that might help the company in any way. Dress well and neat, show up on time, be polite, and most importantly, be yourself!  

What is the salary of a financial analyst?

In India, a financial analyst can earn more than Rs. 13,00,000. The average starting salary can be anywhere around Rs. 3,02,600. On average, financial analysts can make around Rs.26,070, which is +24% higher than the average salary of Indians.

Can financial analysts work from home?

Amidst the pandemic, most people are now working from their homes. Although it largely depends on the company’s mandate and requirements, some financial analysts choose to work from home by default.

Are there different types of financial analysts?

Yes, there are mainly four roles covered by financial analysts.

1. Risk analysts evaluate the risk factor of investment.
2. Rating analysts establish and evaluate the ranks of other companies to know if they are capable of repaying debts.
3. Fund managers make the buy or sell decisions while working alongside mutual funds or hedge funds.
4. Portfolio managers select and evaluate investments.

Prepare for a Career of the Future

0 replies on “Top 13 Financial Analyst Interview Questions & Answers”

×