Robot Framework Interview Questions & Answers [For Freshers & Experienced]

The robot framework has a fascinating name. It is rare for it to strike you at first glance the real use of this framework. You might think that this framework is perhaps used to make robots or help with making robots a reality. If you roll with this answer, you will not be far from the truth; however, this is not the correct use case for robot framework.

Yes, it is a framework that helps humans in a real robot because it is an open-source automation framework. It allows the developers to set up automatic tests and help in doing RPA (or better known as robot framework automation). 

This Robot framework’s support is on the rise because many major tech firms are using this to help their software developers build and test out their cutting and bleeding-edge computing solutions. The open-source nature allows this framework to be highly flexible, and thus it can be integrated with almost any other tool or platform to create something compelling. Since each line of code written in this framework is open source, anyone can use this framework in their projects.

The syntax you will be inevitably using to integrate robot framework into your project is also straightforward to use and understand. The functions which are encapsulated in this module are written in a very human-friendly way, so even someone who has limited technical background can use them and do wonders. This framework’s capabilities are extended into Java and python’s programming languages in the form of a code library. The robot framework has an entire ecosystem that is built around it, which includes code and tools, all of which, when combined, really makes for a highly capable automation framework. 

Now that we have seen the wide variety of use cases and we have got the basic definition of this framework instilled in our minds. The time is right to discuss the practicality of using this framework. As time is passing, more companies are picking up this framework to make their testing and troubleshooting phase easier. So, suppose you are in the market for a job in the sector of software engineering or anything pertaining to the creation of any computing solution.

In that case, there is a big chance that your knowledge of robot framework could be the crucial differentiating feature between you and the rest of your competition. Since we are talking about the field of technology where new and more powerful things are being created daily, it then becomes the onus of anyone looking to work in this sector (or the ones already working in this sector) to keep on learning new things.

Keeping all of that in mind, we have done our research to provide you with some fascinating and useful robot framework interview questions that should help you broaden your knowledge and help you get you the job you always wanted.

However, one side note is that to make the most out of these robot framework interview questions and answers, and it is advised that you should not look at the answer directly. Try to first solve the question by yourself and see the solution only to cross-check or when you are completely dumbfounded about the solution to that particular problem.

Robot Framework Interview Questions

Q1. What are the names of all the file formats which are supported in the Robot framework?

Ans. In Robot Framework, we usually use the files which are written in basic text format (usually written in the .robot form, or in the format of .txt), or we can also use the files written in the Tab separated format or TSV. The data written in the plain text format can then be embedded into the reStructured text format files.

Q2. What is the place where we can import all the keywords which we use in the Robot framework?

Ans. All the keywords we use in the robot framework can be imported from various code libraries or files with resources. You can also create keywords on your own if you take the keyword table’s help present in the file containing the test case.

Q3. What is the meaning of the test setup, and what do you mean by teardown? Explain with the help of some examples.

Ans. The test setup, as the name might suggest something that is used to set up the testing conditions, so obviously, the test setup phase comes before the test’s execution. Now, for Teardown, again, the name indicative enough of all which might be done in this process. Teardown usually is executed after the test case has finished its run time. In the paradigm of the Robot framework, both test and teardown are nothing but keywords, and they can be used with their proper arguments. 

Let us take an example now. Let us say that you are trying to open a browser before the test case actually begins, you will be using the test case, and if you wanted to close the browser when the test case is finished, then you would be using the teardown. 

Q4. Would you be able to control the speed at which the test cases are executed in the selenium library? 

Ans. Yes, we actually have a great degree of control while using the selenium extension or code library. You will be able to set the speed at which the test cases are executed just by using the keyword Speed keyword.

Q5. Let us say that we are doing the test case, which is more keyword oriented than using actual data to do the test case. We are not satisfied with the performance of the test case, which primarily uses the keyword. Seeing this, we feel like we need to convert the keyword driven test case into a data driven test case. How will you manage that? Give an example.

Ans. There are specific libraries that come bundled in with the robot framework, and the name of such a library is the standard library. Now, the standard library contains a lot of code that is specifically written to test out and automate software. All the standard libraries can be imported in the same way in which you import any other code library into your program.

The only thing which you will have to note is that you do not need to install these libraries separately. These libraries are actually extraordinary. The reason is straightforward: you can use these standard libraries’ keywords because they are always available. The names of specific libraries that are standard are Collections, DateTime, Dialogs, OS, ScreenShot, XML, etc. 

Read: Must Read 30 Selenium Interview Questions & Answers

Q6. Name the three different types of variables that are available in the robot framework?

Ans. The three types of variables that are present in the robot framework are, Scalar variable, List variable, and last but not the least dictionary variable.

Q7 What is the name of dependency which you will have to use if you would want to install and use the RIDE editor?

Ans. The name of the dependency and the package which you have to use to install and run RIDE editor is wxPython and pywin32. 

Q8. What do you mean by a Jenkins Freestyle Project?

Ans. This is a fundamental question when it comes to robot framework interview questions; however, it is imperative. As you rise up in the corporate ladder over to the company that hired, you will realize that Jenkins’s project is a crucial element. Jenkins’s project is nothing but a string of jobs that can be repeated very quickly to achieve similar results, and these steps also contain the actions that have to be followed once the build is complete.

You will find all the standard features that you would need to flesh out your project. Some essentials like the ability to build and configure triggers, to security for the entire project, you can even parameterize your entire project.

Check out: Top RPA Project Ideas & Topics

Q9. What do you mean object locators in the selenium library?

Ans. The answer to this robot framework interview questions is as follows. There are a number of locators that you can find in the selenium library, which can be used to accurately determine the location of any GUI element on the screen. There are many different types of locators that are present in the selenium IDE. The names of these object locators are ID, Name, Class, LinkText, etc.

Q10. What is the keyword you will use to register a mouse hover over the event on any web element?

Ans. The keyword you will use to identify a mouse over any web element is the Mouseover, a keyword found in the Selenium2Library. 

Also Read: RPA Developer Salary in India: For Freshers & Experienced

What Next?

If you are interested in learning Data Science and opt for a career in this field, check out IIIT-B & upGrad’s PG Diploma in Data Science which is created for working professionals and offers 10+ case studies & projects, practical hands-on workshops, mentorship with industry experts, 1-on-1 with industry mentors, 400+ hours of learning and job assistance with top firms.

Prepare for a Career of the Future

UPGRAD AND IIIT-BANGALORE'S PG DIPLOMA IN DATA SCIENCE
Enroll Now @ upGrad

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×