Explore Courses

Cleaner Abundant Fuels Attracting Record Investments: IELTS Comprehension

By Sunita Kadian

Updated on Aug 08, 2025 | 1.45K+ views

Share:

Practicing sample passages can be referred to as one of the best methods of achieving success in the IELTS Reading section. Cleaner, Abundant Fuels that are generating a new high record of investment is a usual topic in the IELTS reading examination that tests you through the means of finding information, grasping the main ideas, and interpreting facts.

Solving these reading answers will help you practice scanning and skimming, strengthen your speed of comprehension and also become accustomed to the kind of questions that come in the IELTS test.

This practice passage has questions on multiple choice, sentence completion and paragraph matching so you get exam ready.

Below is the overview table, which tells you the overall information about the passage and the questions asked.

Section

Details

Passage Title Cleaner, Abundant Fuels Attracting Record Investment
Main Theme Shift toward cleaner energy sources and increasing investments
Question Types True/False/Not Given, Matching Headings, Summary Completion
Key Vocabulary Renewable energy, carbon-neutral, sustainability, green investment
Keywords to locate answers Investment rise, biofuels, government policies, clean tech, global demand
Tips Skim for numbers and names; focus on energy sources and funding trends
Common Answer Types Factual information, cause-effect, benefits of clean fuels

Download IELTS ebook to boost your performance in IELTS Exam!

What is the Main Text of Cleaner Abundant Fuels Attracting Record Investments Reading Passage?

A. Renewable energy captured from the wind, sun, Earth’s heat, tides, and from small dams is drawing record levels of investment as poor villagers and entire nations alike seek clean, abundant ways to fuel economic growth. Global investment in renewable energy set a new record of $30 billion in 2004, according to a new report from the Renewable Energy Policy Network for the 21st Century (REN21). Technologies such as wind, solar, biomass, geothermal, and small hydro now provide 160 gigawatts of electricity generating capacity – about four per cent of the world total – the report said. They are growing at rates of around 20-30 per cent per year, however, compared to two or three per cent for oil and gas.

B. “Renewable energy has become big business,” said Eric Martinot, lead author of the study, “Renewables 2005: Global Status Report”. Martinot, a senior fellow at the Washington, DC-based think tank Worldwatch Institute and a lecturer at Tsinghua University in Beijing, said renewable energy has attracted some of the world’s largest companies, including General Electric, Siemens, Sharp, and Royal Dutch Shell. The report estimated that nearly 40 million households worldwide heat their water with solar collectors, most of them installed in the last five years. Altogether, renewable energy industries provide 1.7 million jobs, most of them skilled and well paid.

C. Martinot and 100-plus researchers in more than 20 countries assessed several renewable technologies: small hydro (meaning small dams), modem biomass (agricultural waste, for example), wind, solar, geothermal, and biofuels such as ethanol and biodiesel. These technologies now compete with conventional fuels in four distinct markets: power generation, hot water and space heating, transportation fuels, and rural (off-grid) energy supplies.

D. Renewable energy is gaining in popularity because it is considered to be in infinite supply – unlike oil, coal, and gas – and because it involves little or no pollution compared to those fossil fuels. Scientists blame the burning of fossil fuels for the release of carbon dioxide and other greenhouse gases that stoke global climate changes, which in turn are intensifying droughts in some parts of the world, floods and storms in others, and the spread of tropical diseases to temperate zones.

E. Additionally, renewable energy could empower millions of poor and vulnerable people who lack access to reliable, affordable, and clean modem energy services, UN Secretary General Kofi Annan said in a message to the Beijing International Renewable Energy Conference, which opened Monday. Annan said that rising oil prices have hit oil-importing developing countries especially hard and underscore the need for alternative energy supplies. According to the REN21 report, government support for renewable energy is growing rapidly. At least 48 countries now have some type of renewable energy promotion policy, including 14 developing countries. Typically, they include targets to ensure that renewable sources generate 5-30 per cent of energy use in a given country by around 2010-2012.

F. The renewable sector’s prospects appeared to receive a further boost Monday, when China announced it was raising its target for reliance on renewable energy even as it acknowledged that coal would remain its primary source for electricity for decades to come. Renewable energy should account for 15 per cent of national consumption by 2020. China had previously aimed to get 10 per cent of its energy from renewable sources by 2020.

G. Mandates for blending biofuels into vehicle fuels have been enacted in 20-plus states and provinces worldwide as well as in three key countries – Brazil, China, and India – the report said. Government leadership has ensured market success, according to REN21, which is composed of representatives of governments and non-governmental organisations. Market leaders in renewable energy in 2004 included Brawl in biofuels, China in solar hot water, Germany in solar electricity, and Spain in wind power, the report said.

H. The fastest-growing energy technology in the world is grid-connected solar photovoltaic (PV), existing capacity of which blossomed by sixty per cent per year from 2000-2004, to cover more than 400,000 rooftops in Japan, Germany, and the United States, it found. Wind power came second, with generating capacity growing by 28 per cent last year with almost seventeen gigawatts installed as of 2004. Production of ethanol, biodiesel, and other biofuels exceeded 33 billion litres in 2004 when ethanol displaced about three per cent of the 1,200 billion litres of gasoline produced globally.

I. An estimated $500 million goes to developing countries each year as development assistance for renewable energy projects, training, and market support, with the German Development Finance Group (GDFG), the World Bank Group, and the Global Environment Facility (GEF) providing the majority of these funds, and dozens of other donors and programmes providing the rest, the report said. More than 4.5 million “green” power consumers in Europe, the United States, Canada, Australia, and Japan purchased renewable electricity in 2004, it added. Asia is seen as a vast market for renewable energy as it seeks to meet the growing demand for power to feed rapid economic expansion amid runaway oil prices.

What is the summary of the Passage: Cleaner Abundant Fuels Attracting Record Investments

The passage describes how alternative energy sources such as solar, wind, and biofuels are enjoying new levels of investments across the globe. It points out the economic and environmental drivers of this tendency, which are represented by unprecedented volatility in oil prices, technological innovations, and sustainability transitions in the world.

The important ones are:

  • The government policy and subsidies in promoting development of clean energy.
  • The conversion of capital investment in the conventional fossil fuels to a renewable energy basis infrastructure.
  • Advances in technology that have rendered alternative fuels more economical and even efficient.
  • Permanent problems like storage shortages, infrastructure shortages and market competition.
  • In general, the excerpt highlights the increasing pace of a shift towards clean energy that is coming both due to the need to protect the environment, as well as emerging economic potentials.

What are the Matching Paragraphs Information Questions Asked? [Questions 1-4]

The matching paragraphs with given information questions are those in which some information in the form of statements is written and you have to tell which paragraph it belongs to.

Instructions: Questions 1-4 are statements to be matched with the respective paragraphs. The text has 9 paragraphs (A – I). Which paragraph contains each of the following pieces of information?

Questions:

  1. Cases where the use of renewable fuels is in competition with non-renewable ones
  2. The membership of REN21
  3. The rates at which the use of renewable fuels is growing faster than the use of nonrenewable ones in the world
  4. The sources of funding for renewable fuels in developing countries

Read the complete IELTS preparation guide for 2025. You’ll know about study plans, tips and resources.

What are “Complete the Sentences Questions” Asked in the Passage? [Questions 5-8]

Complete the sentences questions are sentences which are incomplete. Students are required to complete it from the relevant words from passage using NOT MORE THAN 3 WORDS.

5) Biomass technology can use _____________________.

6) Governments with renewable energy policies usually set ______________ for renewable energy use.

7) The most important source of energy for China in 2020 is expected to be _______________.

8) Economic expansion and high oil prices mean that Asian countries are ________________ for renewable sources of energy.

What are the IELTS reading True/False/Not Given Questions Asked? [Questions 9-13]

The IELTS reading True False Not Given questions are those in which statements are given and students have to mark them True if their information matches with passage, False if not and Not Given if the information is not present in the passage.

In boxes 9-13 on your answer sheet, write:

TRUE: If the information in the text agrees with the statement

FALSE:  If the information in the text contradicts with the statement

NOT GIVEN: If there is no information on this

Statements:

9) Eric Martinot advises large companies on investing in renewable energy.

10) Eric Martinot has over 100 people working in his team.

11) Increases in oil prices hurt developing economies more than developed ones.

12) The use of solar power grew by 60% between the year 2000 and the year 2004.

13) “Green” power consumers only get part of their electricity from alternative energy sources.

What are IELTS band scores and how to achieve them higher? Read the guide to get a 7+ band score in IELTS

What are the Answers to the Questions asked in the Passage?

Answer 1: Paragraph C

Explanation: Researchers assessed small hydro, biomass, wind, solar and geothermal competing with conventional fuels in four markets.

Answer 2: Paragraph G

Explanation: REN21's membership includes representatives from governments and NGOs

Answer 3: Paragraph A

Explanation: Renewable energy sources (wind, solar, biomass, etc.) are growing at 20-30% per year, compared to 2-3% for oil and gas

Answer 4: Paragraph I

Explanation: Organizations like GDFG, World Bank, and GEF provide $500 million annually for renewable energy projects in developing nations.

Answer 5: Agricultural Waste

Explanation: In Paragraph C, it is given that modern biomass technology uses agricultural waste to generate renewable energy.

Answer 6: Targets

Explanation: In paragraph E, it is given that 48 countries have renewable energy policies. These policies set targets to ensure 5-30% of energy comes from renewables by 2010-2012.

Answer 7: Coal

Explanation: In paragraph F, it is given that China stated that coal will remain its primary energy source for electricity for decades.

Answer 8: A vast market

Explanation: Asian countries are a major market for renewable energy due to rapid economic growth and high oil prices.

Answer 9: NOT GIVEN

Explanation: The following information is not mentioned in the passage.

Answer 10: NOT GIVEN

Explanation: The following information is not mentioned in the passage.

Answer 11: TRUE

Explanation: In paragraph E it is mentioned that UN Secretary-General Kofi Annan stated that rising oil prices impact oil-importing developing countries more than developed ones.

Answer 12: FALSE

Explanation: In paragraph H, it is given that solar power use grew by 60% each year from 2000 to 2004, not between 2000 and 2004. Thus, the statement is incorrect.

Answer 13: NOT GIVEN

Explanation: The following information is not mentioned in the passage.

Avail ₹1000 Off on IELTS – Book Now with upGrad!

Planning to study abroad? IELTS is your essential first step - and upGrad is here to make it easier and more affordable.

Why Book Your IELTS Exam with upGrad?

  • Accepted by over 10,000 universities, employers, and immigration bodies worldwide
  • High IELTS scores can make you eligible for securing scholarships, strengthening your student and post-study visa applications.
  • ₹1000 instant discount when you book through upGrad

Claim Your Discount – Offer Valid for a Limited Time!

Master IELTS for FREE

Unlock your potential with our expertly crafted IELTS FREE Course designed to help you achieve your desired band score. Don't miss this unique opportunity to start your journey towards global success.

In this Course you will find:

  • Expert instructions from experienced instructor.
  • Comprehensive coverage of all IELTS modules.
  • Flexible, self-paced online learning.
  • Interactive lessons and practice tests.
  • Exclusive tips and strategies.

Download E-Books for IELTS Preparation

IELTS IDIOMS GUIDE
ielts sample essays

Conclusion

Mastering the IELTS Reading section requires consistent practice with sample passages like "Cleaner, Abundant Fuels Attracting Record Investment." By engaging with diverse question types such as matching headings, sentence completion, and true/false/not given, candidates can develop essential comprehension strategies. 

Regular practice will enhance your reading speed, accuracy, and confidence, ultimately improving your IELTS score. Keep solving passages to refine your skills and achieve success in the exam.

For more detailed information about IELTS, book a 1:1 consultation with our expert guides!

Learn More about Study Abroad

What is Scholarship

Learn all about the scholarships like types of scholarships and how to get a one/

Scholarship

Provincial Nominee Program Canada

Learn all about Provincial Nominee Program (PNP) Canada/

PNP Program Canada

Fulbright Scholarship

Learn about the eligibility, benefits, procedure etc about Fulbright Scholarships/

Fulbright Scholarship

Frequently Asked Questions

What is the main point discussed in the passage?

Does previous knowledge matter while solving Reading passages?

How to understand the meaning of a word in the paragraph which we have never heard?

What should be the strategy to attempt the questions?

Why are we not using renewable resources as extensively as non-renewables?

What is the one line description of the essay?

Is the given passage - Cleaner Abundant Fuels Attracting Record Investments, taken from authentic sources?

How important is vocabulary for IELTS Reading success?

Where can I find more IELTS Reading practice passages?

Is the reading section more important than any other sections of IELTS?

Which section in IELTS is the easiest and scoring?

Sunita Kadian

IELTS Expert |163 articles published

Sunita Kadian, co-founder and Academic Head at Yuno Learning is an expert in IELTS and English communication. With a background in competitive exam preparation (IELTS, GMAT, CAT, TOEFL), interview pre...

Talk to an IELTS Counselor

+91

Download Free IELTS Preparation Guide

referer

Refer Your Friend & Earn upto ₹15000

Help your friend upgrade to a Global Career and earn rewards together.

Trending Searches

Editor's Pick

Australia

Canada

UK

USA

Exam

Other Countries

Explore Your Options

Country

University

Specialization

Vertical Pages

upGrad Abroad Logo
LinkedinFacebookInstagramTwitterYoutubeWhatsapp

Bachelor programs

Top Destinations

Masters programs

Study Abroad Important Blogs