Top 14 SSIS Interview Questions and Answer [For Beginners & Answers]

SSIS or better known as SQL Server Integration Services is the interface that is used to build a very high level (usually on the level of an entire organization) solutions for integration of data and transformation of data. You can use this SQL Server Integration Services to completely irradicate the problems which you face in data management of your organization.

All of your data management needs can be easily solved by dividing it into more straightforward tasks such as copying and downloading data, loading all the information you have onto data silos or data warehouses, by cleaning the data, by data mining, and finally, by managing the server SQL objects which you have deployed in your organization. 

This SQL Server Integration Services can also take the data out and make the needed transformations on the data from a variety of sources, like data files, eXtensible Markup Language files, and data from any relational database such as RDBMS (relational database management system). You can then take the data which you have extracted from these files and load it into the desired location of your choosing (it can be only one place or more than one place, no restrictions here). 

SQL Server Integration Service can manage to all that with the help of some great tools which are built into this service. You will also find many graphical tools which can then be parsed into the form of packages with relative ease. You can make use of this visual service to get your work done without having to write a single line of code. However, you can do much more if you decided to code and write out the programs which would do the tasks that you desire.

As we have seen, SQL Server Integration Service is quite extensive in its approach to tackling an organization’s data needs. So, if you have SQL on your resume and are trying to find a data driven job, the chances are that the organization that is hiring needs expertise in SQL Server Integration Service. We have gone ahead and collected some of the very famous SSIS interview questions which should help you in preparing for your next interview.

Read: DBMS vs. RDBMS: Difference Between DBMS & RDBMS

SSIS Interview Questions and Answers

Q1. What do you mean by SSIS?

Ans. SSIS, better known as SQL Server Integration Service, is a part of the SQL server that Microsoft has implemented. It is majorly used to solve data driven problem faced by big corporations.

Q2. Name some of the essential features through which the entire package of SSIS is formed.

Ans. There are many vital features that breathe life into the SQL Server Integration Service of Microsoft. Some of them are listed down below:

  1. The package for handling the flow of data or Data flow package of SQL Server Integration Service.
  2. The package for controlling the entire process of SQL Server Integration Service or known as the control flow package.
  3. The package is supposed to manage and handle all other packages which are installed in the SQL Server Integration Service or the package manager package.
  4. The package is responsible for handling events in SQL Server Integration Service or the event handler package.

Learn data science certification course from the World’s top Universities. Earn Executive PG Programs, Advanced Certificate Programs, or Masters Programs to fast-track your career.

Q3. Elucidate on the solution explore feature of SQL Server Integration Service>

Ans. The solution explorer module in SQL Server Integration Service designer is where you can see and find all the sources of data, view all the projects that are ongoing and other files that can prove to be very useful at times.

Q4. What do we mean when we use the term data flow in the context of the SQL Server Integration Service?

Ans. Data flow in the SQL Server Integration Service paradigm means the channel the data takes to reach from the origin of data to the destination (the place where information is supposed to be). 

Q5. What do we mean by the word task in the world of SQL Server Integration Service?

Ans. Task means pretty much the same in the field of SQL Server Integration Service as in any other programming language. The word task is used to define a unit of work. In SQL Server Integration Service, however, you will find that there are two categories of functions, one being the Control Flow tasks, and the second one being the task to maintain the database (or the database maintenance task).

Q6. What do you mean by a SQL Server Integration Service package?

Ans. Any package in SQL Server Integration Service of Microsoft is nothing but an amalgamation of elements that, when combined, provides you with this powerful service. The aspects that constitute any SQL Server Integration Service package are data flow elements, handler of the events, variables that can be controlled, various configuration elements, and finally, the aspect that is supposed to manage and handle all the events.

You can either take all these elements separately and try to build something which only uses the features which you need or install a pre-built package from the package manager. If you chose to build out a package on your own, you will have two options either use the graphical tool to map all the functionalities into the package or write code that would do that for you.

Q7. What are the names of all the different files or types of connection which supports the integration of SQL Server Integration Service in them?

Ans. All the various types of connections which work amazingly well within SQL Server Integration Service are listed below:

  1. The client for the .net SQL framework.
  2. The flies in the flat format.
  3. The Microsoft Excel files.
  4. ODBC
  5. OLEDB
  6. Files are written in the XML format.

Must Read: SQL Vs MySQL: Difference Between SQL and MySQL

Q8. What do you mean by container and name all the different types of containers which are available in the SQL Server Integration Service?

Ans. The container in the paradigm of SQL Server Integration Service is just a task management tool that can bundle a couple of specific tasks together by using logic. It also allows for an easy interface through which you can manage the scope of the tasks which you have coupled together. There are four different types of containers available for us to use. You will find all of them listed down below:

  1. For loop container.
  2. For each loop container.
  3. Task host container.
  4. Sequence container.

Q9. What is the constraint known as precedence means when we are talking about SQL Server Integration Service?

Ans. Precedence constraints are set up in SQL Server Integration Service in a way that allows you to define a flow of the task by writing down the order in which they should be executed. You can use this to connect all the tasks at hand and make a logical flow that feels natural to the project.

Q10. What do you mean by variables in the context of SQL Server Integration Service, and what all different types of variables are available for the user to use in their program?

Ans. Variables in the context of any programming language mean the same. The concept of variables is taken from its mathematical definition, which means you can use them to store values. You can then later instead of having to write down the same amount, again and again, can reference the name of the variable, and you will be able to accomplish similar tasks. There are two types of variables in which SQL Server Integration Service gives you access to use. They are system-defined variables and user-defined variables. 

Q11. What do you mean by connection managers in SQL Server Integration Service?

Ans. Connection managers come real handy when we are trying to find and gather data from many sources. Connection managers are the tool that helps in facilitating any connection attempts which are made to the system. They usually provide the information such as who the data provider is, the name of the server, the mechanism used to authenticate, the name of the database used, and so on.

Q12. What do you mean by a SQL Server Integration Service breakpoint?

Ans. The answer to this SSIS interview questions is as follows. A breakpoint is essentially used to pause the process of executing any packages. It can be to troubleshoot during the creation phase of any package in the SQL Server Integration Service.

Q13. What is meant by logging of the event in the SQL Server Integration Service?

Ans. The event logging in the case of SQL Server Integration Service can allow the user to select a particular task or an event or even a package which is needed to be logged into the system. The primary use of this event logging system is when we are trying to troubleshoot or when we are trying to understand how well the package is performing.

Q14. What do we mean by the term data flow buffer?

Ans. It is one of the very basic and yet one of the core SSIS interview questions and answers you should be aware of. In SQL Server Integration Service, we use data buffers all the time. It is a type of virtual table which is stored in the memory. It can be used to store data.

Also Read: SQL vs Python: Difference Between SQL and Python

Wrapping Up

If you are curious to learn about data science, check out IIIT-B & upGrad’s Executive PG Program in Data Science which is created for working professionals and offers 10+ case studies & projects, practical hands-on workshops, mentorship with industry experts, 1-on-1 with industry mentors, 400+ hours of learning and job assistance with top firms.

How to speed up the data flow in SSIS?

The process of SSIS is an iterative one. First, you begin with letting the components work individually or in small sets, and then you see to it that they work in the correct sequence. The performance of the flow of data in SSIS can be impacted by several internal as well as external sources like the source systems being utilized for data extractions.
For speeding up the data flow in SSIS, you need to follow a few steps as mentioned below:
1. Reduce the number of columns and rows
2. Column width has to be reduced
3. Instead of using the View or Table options for the relational sources, make use of the SQL command option.
4. For the flat file sources, utilize the fast parsing mode
5. Make necessary transformations in the source query
6. Separate the aggregate operations
7. Optimize and Preload the cache for lookup transformations
8. Set data types explicitly
The design choices you make will impact the speed of the data flow in the SSIS package. You need to make the right choices and follow the above-mentioned points to speed up the data flow.

What are the three data flow components in SSIS?

There are three different components provided by SSIS (SQL Server Integration Services): destinations, transformations, and sources. There's a different role performed by every data flow component for the smooth functioning of the SSIS package.
1. Sources – The work of sources is to extract the data from different data stores like views and tables in the relational databases, analysis services databases, and files.
2. Transformations – The data is modified, summarized, and cleaned by the transformations.
3. Destinations – The data is loaded in the data stores or the in-memory datasets by the destinations.

What are the different components of the SSIS architecture?

There are four main components of the SSIS architecture. They are:
1. SSIS runtime engine – It manages the workflow of the SSIS package.
2.Data Flow Pipeline – It does the work of managing the flow of data from source to destination and also looks after in-memory transformations.
3. SSIS object model – It programmatically creates, manages, and monitors all the SSIS packages.
4. SSIS windows service – It manages and monitors the packages.
These are the functionalities of all the four components of the SSIS architecture.

Leave a comment

Your email address will not be published.

×
Let’s do it!
No, thanks.